Hoe bereid ik me voor op mijn wintersportvakantie?

Hoe bereid ik me voor op mijn wintersportvakantie?

Vertrek jij binnenkort op winterreis? Veel mensen kiezen ervoor om met de auto naar hun favoriete reisbestemming te gaan. Zeker wanneer je op wintersportvakantie gaat met je eigen uitrusting, komt de extra bagageruimte van pas. Maar wie met de auto naar een winteroord trekt, moet zich goed voorbereiden! Laat je auto controleren voor je vertrekt, kies voor de juiste winterbanden en neem nodige attributen mee. Wij geven enkele tips waar je op kan letten bij de voorbereiding van je volgende wintervakantie.

1) Hou rekening met de kou

Wanneer je op winterreis vertrekt, klinkt het evident dat je voorbereid moet zijn op de kou. We hoeven je vast niet te vertellen om een dikke jas, sjaal en handschoenen mee te nemen, maar heb je al gedacht aan warmtepads? Dankzij warmtepads kan je eenvoudig je handen en/of voeten warm houden. Naast een thermosfles, neem je best ook een paar fleecedekens mee, minstens één voor iedere persoon die in je auto meereist. Je weet maar nooit dat je pech hebt en naast je auto in de sneeuw op hulp moet wachten.

2) Maak je auto winterklaar

Niets is vervelender dan je vakantie beginnen met autopech. Wil je niet voor verrassingen komen te staan, dan controleer je best je auto voor je vertrekt. Je kan je auto winterklaar maken door de batterij te controleren en te zorgen voor extra ruitenwisservloeistof. We raden je ook aan om te kiezen voor een ruitenwisservloeistof die niet bevriest. Controleer je ook nog even je bandenspanning voor je vertrekt? De juiste bandenspanning zorgt ervoor dat je autoband steeds contact heeft met de weg en is dus zeer belangrijk voor je veiligheid. De aanbevolen spanning kan je terugvinden in de handleiding van je wagen of in de deurlijst aan de bestuurderszijde. Je kan ook het zekere voor het onzekere nemen en naar een garage gaan voor een speciale wintercheck of klein onderhoud.


3) Vertrek niet zonder winterbanden en sneeuwkettingen

Winterbanden zijn niet overal verplicht, maar we raden ze ten sterkste aan! Het rubber van winterbanden heeft een andere samenstelling waardoor ze zeer goed presteren, zelfs bij extreem lage temperaturen. Elk land heeft zijn eigen winterbandenwetgeving. Controleer niet enkel die van je eindbestemming maar ook die van landen waar je doorheen rijdt. Als je je niet aan de regels houdt, mag je bij thuiskomst je aan een hoge boete verwachten. Neem voor je eigen veiligheid ook sneeuwkettingen mee en zorg dat je weet hoe je ze moet gebruiken. Tip: leg de sneeuwkettingen als laatste in je koffer zodat je er steeds makkelijk aan kan.

4) Enkele handige attributen om mee te nemen

Je had er misschien nog niet aan gedacht, maar een slotontdooier kan van pas komen in winterse omstandigheden. Je zou niet de eerste zijn die zijn auto niet meer open krijgt… Of zou je die stoffen automatten niet tijdelijk vervangen door rubberen matten? Rubberen matten kunnen beter tegen sneeuw en vocht. Bij thuiskomst wissel je de matten gewoon weer om en heb je opnieuw een kraaknette wagen. Vergeet niet om een zaklamp en plastic zeil mee te nemen. Met het plastic zeil hoef je niet met je knieën in de koude sneeuw te gaan zitten om je sneeuwkettingen op te leggen en met de zaklamp ben je ook voorbereid om dit te doen in het donker. 

Wie de winter gaat trotseren, moet zich dus goed voorbereiden, maar met de juiste aanpak, maak jij je autoreis onvergetelijk. Twijfel je nog of je wagen in orde is of als je banden aan de wetgeving voldoen? Kom langs bij je BestDrive garage en wij zorgen ervoor dat je veilig op vakantie kan vertrekken! We wensen jullie een fijne vakantie.

Handige links