Veilig de herfst in met deze tips van BestDrive

Veilig de herfst in met deze tips van BestDrive

Ga voorbereid op weg!

De herfst brengt voor veel bestuurders een aantal extra uidagingen: laagstaande zon, regen & wind, gladheid en extra veel files. Bovendien is het sneller donker en zijn bestuurders extra vermoeid. Je hebt er dus als bestuurder alle belang bij je goed voor te bereiden en extra alert te zijn: 15% van de ongevallen worden medeveroorzaakt door vermoeidheid. Met de tips van BestDrive ga je deze herfst alvast veilig de weg op! 

Goede banden garanderen je veiligheid

Rijden op herfstbladeren: gladde wegen

Wist je dat rijden op natte bladeren is zoals rijden op ijs? Natte bladeren op de weg worden vaak onderschat: ze verhogen het aantal ongevallen met maar liefst 267%. 4-Seizoenen en winterbanden bieden een betere grip op deze gladde wegen dan zomerbanden.

Rijden in een regenbui: opgepast voor aquaplaning

Pas op voor aquaplaning bij regenweer. Kijk voor je vertrek de profieldiepte van je banden na want voldoende profiel zorgt ervoor dat je minder kans hebt op aquaplaning bij zware regenval: het water wordt via de groeven in de band afgevoerd, zodat u met zekerheid in de regen kan rijden. Bij aquaplaning raakt het water echter onvoldoende van onder de band, waardoor er een waterlaagje tussen de band en het wegdek ontstaat en het gekende slipgevoel.

Rij voorzichtig en hou een veilige afstand (bvb. op autosnelwegen een afstand van 2 tot 3 seconden t.o.v. uw voorligger), zeker bij regenweer of wegen met gevallen bladeren. Als u plots bruusk moet remmen, is de kans dat u slipt groter.

Hoe controleert u de staat van uw banden?
Lees hier de tips van BestDrive

Zorg voor voldoende zicht: lichten en ruitenwissers

Lichten | De dagen korten in. Hou als automobilist extra rekening met zwakke weggebruikers: ze zijn vaak slecht zichtbaar. Controleer of uw lichten nog werken en laat uw defecte autolampen bij BestDrive vervangen. Wist u dat we bij BestDrive de staat van uw lichten nakijken tijdens het vervangen of wisselen van uw banden? (*)

Ruitenwissers | Kijk zeker ook de staat van je ruitenwissers na. De gemiddelde levensduur van een ruitenwissers is slechts 1 jaar. Grotendeels gemaakt op basis van natuurlijke rubber, kent de ruitenwisser dezelfde vijanden als een band. Het is een uiterst gevoelig product voor temperatuurveranderingen en UV-stralen en dient  alle natuurkrachten te weerstaan.
Blijven druppels of strepen achter op de ruit van je wagen? Haperen je ruitenwissers of maken ze lawaai? Dit zijn allemaal tekens dat het rubber van de ruitenwissers uitgehard is. Hou goed zicht bij miezer- of regenweer met nieuwe ruitenwissers. Vervang meteen ook de achterruitwisser, voor optimale veiligheid in het verkeer.

Beslagen ruiten | Voorkom bij de eerste koude ook beslagen ruiten. Wist u dat u een boete kan krijgen als u met beslagen autoruiten rijdt? Laat zeker ook de goede werking van uw airco- en ventilatiesysteem nakijken: ook dit heeft een effect op de mate waarin uw autoruiten beslagen zijn.

De winter komt eraan. Is uw wagen er klaar voor?

  • Hebt u de staat van uw huidige zomer- of vierseizoenenbanden ngakeken op bandendruk en slijtage? 
  • Heeft u al een afspraak vastgelegd om uw zomerbanden te laten vervangen door winterbanden? (Bij ons maak je een online afspraak hier)
  • Denk er zeker aan om uw auto klaar te maken voor de aankomende koude: plan het nodige nazicht van uw autobatterij, remmen, koelvloeistof, antivries en andere zaken in.

Handige links: 

(*) Enkel voor particuliere wagens en in onze filialen die onderhoud & herstellingen aanbieden.

Handige links