Remmen vervangen

Samen met de banden en ophanging, vormt het remsysteem een van de belangrijkste onderdelen van uw voertuig. Een goede werking ervan is essentieel voor uw veiligheid en die van uw passagiers.
Het dient aan extreem hoge temperaturen te weerstaan en performant te functioneren onder alle mogelijke omstandigheden . Wij raden u aan om altijd een oogje te werpen op uw remsysteem bij elk bezoek aan de garage.

Hoe werken de remmen?

Een remsysteem is samengesteld uit tal van elementen waaronder remblokken. Het systeem zelf bestaat altijd uit een hydraulisch circuit voor het bedienen van de remmen wanneer we het pedaal indrukt en bestanddelen die via wrijving het voertuig laten vertragen. De kinetische energie die door de vertraging van het voertuig vrijkomt wordt zo in warmte omgezet. Om een auto van 1000 kg bij een snelheid van 130 km/u te doen stoppen, heb je aleen remvermogen van 200 pk nodig. Door de enorme wrijving tussen remblokken en remschijf kan de temperatuur daarbij oplopen tot 800°C. Wanneer we het rempedaal induwen drukt het systeem een paar remblokken tegen een gietijzeren of keramische remschijf die vasthangt aan het wiel. Door deze wrijving slijten de remblokken af. Oorspronkelijk werden de meeste wagens uitgerust met remschijven op de voorwielen. De achteras was dan uitgerust met zogenaamde trommelremmen. Wanneer het rempedaal ingeduwd wordt bij dergelijke remmen, wrijven de remschoenen tegen de binnenkant van de remtrommel, een metalen “pot” die bevestigd is aan het wiel en meedraait. De laatste decennia worden enkel nog tragere wagens uitgerust met trommelremmen. Het gros van het wagenpark kent ook achteraan remschijven.

Wanneer dienen de remblokken vervangen te worden?

De dikte van remblokken kan variëren, afhankelijk van uw voertuig. Weliswaar dient men de remblokken altijd in paren (2 blokken per schijf) te vervangen en vóór het bereiken van de 2 mm limiet. De meeste remblokken hebben een slijtage-indicator die het voor de gebruiker makkelijk maakt om de slijtage op te volgen. Remblokken slijten geleidelijk af afhankelijk van het rijgedrag.

Wanneer de remschijven vervangen?

Remschijven kunnen verschillende slijtagepatronen vertonen. Met behulp van micrometer kunnen onze medewerkers de slijtage nagaan door de opgemeten waarden te vergelijken met de vereiste technische specificaties van uw voertuig. Indien deze waarden verschillen, zijn de schijven versleten en aan vervanging toe. Vertonen de remschijven blauwachtige vlekken? Dan werden de remschijven blootgesteld aan oververhitting. Door de blootgestelde warmte werden de chemische eigenschappen van de schijven veranderd waardoor zij niet meer performant zullen functioneren. Ook bij krassen en vervorming van de remschijven is vervanging noodzakelijk.

Remvloeistof?

De remvloeistof zorgt voor de communicatie van de druk die op het pedaal wordt geplaatst naar de remschijven en remblokken. Bijgevolg is het noodzakelijk om regelmatig de vloeistof te controleren om de werking van het remsysteem te optimaliseren. Een te laag vloeistofpeil kan een lekkage aanduiden of versleten remblokken. Naast het volume vormt de kwaliteit van de remvloeistof een belangrijke parameter. Gezien de hoge temperatuur waaraan de vloeistof wordt blootgesteld, mag de remvloeistof niet in contact komen met water. Bij de meeste auto's is het noodzakelijk de remvloeistof elke twee jaar te vervangen. Uiteraard controleert de technicus van BestDrive bij elke onderhoudsbeurt of technische controle de remvloeistof. We contrcoleren daarbij of er genoeg remvloeistof in het systeem zit en of het van goede kwaliteit is. 

Indicaties van problemen met het remsysteem?

Een moeilijk induwbaar rempedaal is vaak een indicatie van een defest remsysteem. Dit kan zijn oorzaak vinden in het hydraulische systeem of door een blokkage aan de remschijven en remblokken.
Een makkelijk induwbaar rempedaal is vaak een synoniem voor versleten remblokken of een lekkage in het remcircuit.

Remmen, remschijven en remvloeistof vervangen bij BestDrive