Schokdempers

Schokdempers absorberen oneffenheden in de weg en bezorgen zowel bestuurder als passagiers een maximum aan comfort. Maar dat is niet alles! Naast het comfort aspect, spelen de schokdempers een cruciale rol bij de wegligging van uw voertuig. Of het nu bij het accelereren, het remmen of in he bochtenwerk is, de dempers zorgen dat de wielen op de grond blijven en laten zo de banden in optimale omstandigheden werken.
Voor een optimaal comfort en rijgedrag is het aangeraden om de schokdempers regelmatig te controleren.


Wanneer de schokdempers vervangen?

In tegenstelling tot andere auto-onderdelen zoals de banden of de remmen, is er geen slijtage-indicator voor de schokdempers. Het weggedrag is een voortdurend gegeven. Na verloop van tijd, brengt de slijtage van uw schokdempers een progressieve verslechtering van het rijgedrag van uw voertuig met zich mee. Het is aanbevolen de schokdempers te laten controleren vanaf 50 000 km, en daarna elke 20 000 km.

Niettemin zijn er een paar globale indicaties die de slijtage van de schokdempers verraden. Duikt uw voertuig neigt sterk naar voren bij het remmen? Is uw voertuig gevoeliger voor zijwind tijdens het inhalen? Breekt de wagen uit in de bochten? Stuitert de wagen bij het nemen van een verkeersdrempel? Heeft het voertuig een opmerkelijk langere remafstand dan normaal?  Is het antwoord op een van voorgaande vragen positief? De hoogste tijd dat u de schokdemper laat controleren door een ervaren technicus.

Schokdempers vervangen, opnieuw uitlijnen?

Om de schokdemper te vervangen dient de technicus de versleten delen van hun plaats te verwijderen. Aangezien het gros van deze delen instelbaar zijn, zal de positie van de nieuwe component niet volledig identiek zijn aan die van de eerder verwijderde. Bijgevolg is het noodzakelijk om een volledige wieluitlijning uit te voeren om de originele waarden opnieuw in te stellen.